ikona scroll
ÚvodNaši chuťoví arbitři

Naši chuťoví arbitři

Hodnotitelé jsou stejně zajímaví a různorodí jako hodnocené podniky. Oslovili jsme ty nejlepší ve svém oboru – šéfkuchaře, špičkové lektory i food bloggery, kteří píší ostře nabroušenou tužkou. Poprosili jsme je, aby se při návštěvě vžili také do role běžného hosta. Byly nápoje a jídlo profesionálně připravené?  Atmosféra příjemná? Obsluha ochotná pomoct?

Představujeme Vám letošní porotu:

 

Pavel Švestka

Asociace kuchařů a cukrářů ČR

PAVEL ŠVESTKA působil v restauracích po celé ČR i v zahraničí, kde navařil zkušenosti u michelinských šéfkuchařů jako Tom Sellers. Po návratu domů se stal součástí Českého národního týmu kuchařů, se kterým reprezentuje naši zem ve světě. V roce 2024 byl v kuchařské soutěži Hell’s Kitchen Česko na 4. místě.

Petr Kunc

 Restaurace a vinařství Salabka

PETR KUNC zkušenosti nasbíral ve Spojeném Království po boku michelinských šéfkuchařů. Jako soukromý kuchař vařil pro londýnskou VIP klientelu včetně Buckinghamského paláce. Šéfkuchařem byl také v Thajsku. Po návratu domů kouzlil třeba v pražské SOHO, od 2016 patří jeho srdce restauraci Salabka v Tróji.

David Wiśniowski

Šéfkuchař a gastroporadce

DAVID WIŚNIOWSKI evropské chutě poznal v kuchyních ve Španělsku, Švýcarsku nebo Rakousku. V roce 2018 reprezentoval českou gastronomii v Ekvádoru. V České republice školí a konzultuje menu a koncepty v Gastro Team. Pro Orkla Food Service připravuje nové recepty a gastro inovace.

David Kalina

Pražský šéfkuchař

DAVID KALINA se vaření věnuje celý život. Dnes jako executive chef velí kuchyním čtyř pražských restaurací. Mincovna, Tiskárna Jindřišská a Tiskárna Národní se zaměřují na klasickou kuchyni Rakouska–Uherska a první republiky, zato U Tellerů pojímají českou kuchyni velmi moderně a fandí steakům.

Jiří Hilgart

Kulinární multitalent

JIŘÍ HILGART byl finalista MasterChef Česko 2015, bývalý šéfredaktor časopisu FOOD. Sám showman, vařil pro filmového showmana Quentina Tarantina. Dnes lektor vaření, privátní kuchař a barista, ostatně šéfoval nejedné kavárně. Spoluorganizuje velké kuchařské akce. Vymýšlí recepty, zavádí koncept podniků a nejen to.

David Kania

Gastro experimentátor

DAVID KANIA už jako jinoch miloval polévky. Ale cesta k ostravskému Mutant Ramen Noodle Baru byla dlouhá. Začínal klasikou typu hamburger, ale jeho žlutý foodtruck Iveta proslul mexickými a asijskými pokrmy. Favoritem byl ramen, a tak k foodtrucku přibyl kamenný bar, který mazlí vývary, nudle a miso pasty.

Anna Filipová

provozní Mamacoffee

ANNA FILIPOVÁ už od střední věděla, že kariéru zasvětí kávě. 2 roky v Londýně ovlivnily její pohled na svět kávy i fungování podniků. Prožila si kapitolu produkční coffee akcí, věnovala se prodeji zeleného kafe a práci s kávovými projekty v Nikaragui a Brazílii. Mix zkušeností aplikuje v pražské Mamacoffee.

Oleh Horb

Barista kavárny Grão

OLEH HORB je vášnivý barista z Ukrajiny a aktuálně vaří kávu v Bratislavě. Loni vyhrál mistrovství Slovenska v aeropressu a reprezentoval SK na WAC (World AeroPress Champ.) v Lisabonu. Začínal kdysi doma s moka konvičkou, pak dobrovolničil v rozhlasu v Bulharsku. To už válel s aeropressem, což je jeho srdcovka.

Jakub Mertlík

Coffee guide Mr. CoffeeBean

JAKUB MERTLÍK je fyzioterapeut, který propadl kávě. Na Instagramu vede Kávový deník kavárenského povaleče, kde sdílí videa o přípravě kávy a zasvěcené tipy ze svého cestování za kávou po České republice i různě po světě. Kromě recenzí kaváren a pražíren přichází kávový influencer s vlastními limitkami kávy.

Jan Čulík

Co-owner AlmaWines

JAN ČULÍK jako hrdý obyvatel Tábora spolupořádá legendární vinný festival Bottled Alive a další kulturně-gastronomické aktivity jako Výčep a řemeslnou pekárnu Lužnice. Spoluvlastní Alma wines, pro které které vybírá vína od vinařů, s nimiž ho pojí společné zážitky z vinic i nejedno posezení nad sklenkou.

Roman Novotný

Someliér a manažer Ambiente v Bokovce

U ROMANA NOVOTNÉHO lásku k vínu odstartovala pětiletka v luxusním hotelu Savoy. Navázal v La Degustation Bohême Bourgeoise a potom už se přesunul do Bokovky. Ve vyhlášeném vinném baru vybírá vína a vede provoz. Díky svému přístupu ke kvalitě a výběru vín bývá v porotě vinařských soutěží jako Salon vín či Vinař roku.

Michal Vavřich

Majitel Fér vína

MICHAL VAVŘICH v roli someliéra Fér vína představuje českému publiku vybraná vína. Kurátorsky vybírá vína neupravovaná syntetickými aditivy, která malá rodinná vinařství vyrábí s respektem k přírodě i tradičním hodnotám po celé Evropě. S nadšením pořádá degustace, sommelierské kurzy, školí personál restaurací.

Roman Řezáč

Sládek pivovaru Řevnice

ROMAN ŘEZÁČ začínal jako domovarník při studiích na ČZU, o pivu byla i jeho diplomka. Po škole pracoval v oddělení financí Staropramenu a jen si doma tu a tam uvařil pivo. Pak si udělal rekvalifikační kurz, praxi získal v malém pivovaru Beer Factory a dnes vaří pivo v Řevnicích. Rád vyrábí 100% pšeničná piva.

Tomáš Hasík

Pivní sommeliér

TOMÁŠ HASÍK je pivní someliér, lektor České barmanské asociace (CBA) a jeden ze zakladatelů Českého pivního institutu (2015). Jeho prostřednictvím se snaží pozvednout českou pivní kulturu. Zaměřuje se na vzdělávání profesionálů v gastronomii. Dělá kurzy o pivu pro studenty z gastro a vaří starodávné pivo Kmet.

Petr Sedlák

Víc než pivní nadšenec

PETR SEDLÁK navštívil okolo 350 pivovarů v tuzemsku a dobrou stovku v zahraničí na čtyřech kontinentech. Založil oblíbenou facebookovou skupinu Pivovary České republiky, jedinečnou komunikační platformu, která sdružuje pivaře a pivovarníky z celé země a hlásí novinky z prostředí české pivovarské scény.

Jaroslav Brečka

Nejen majitel foodtrucku

JAROSLAV BREČKA je gastronaut, majitel kreativního slovenského bistra Coolňa a organizátor food festivalu FEST Cool Piknik na Slovensku v jedné osobě. Cestuje po světě a ochutnává jídlo od michelinských restaurací po street foodové spoty, protože nikdy nevíte, kde objevíte plnotučný kulinární klenot.

Kateřina Kočičková

Redakce časopisu Apetit

KATEŘINA KOČIČKOVÁ to k  jídlu jako vystudovanou novinářku táhlo vždy. Před Apetitem (od 2017) pracovala v redakci magazínu Gurmet a psala zmrzlinový blog Tři kopečky. Propagaci dobré zmrzliny se věnuje dál třeba coby autorka jediné české zmrzlinové kuchařky. Několikrát zasedla v porotě cukrářských a zmrzlinových soutěží. 

Jak hodnotíme?

Čísla nelžou. Proto jsme stanovili hodnotící kritéria s maximálním počtem bodů. Přidělené body byly sečteny a převedeny do procent. Prezentovány jsou všechny podniky, které získaly hodnocení nad 70 %.

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť a kvalita jídla

  • 20%

    chuť a kvalita nápojů

  • 10%

    prezentace jídla / nápojů, vzhled

  • 5%

    originalita nabídky

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť a kvalita jídla

  • 20%

    chuť a kvalita nápojů

  • 15%

    prezentace jídla / nápojů, vzhled

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 30%

    chuť a kvalita kávy, pestrost nabídky

  • 30%

    chuť a kvalita dezertů

  • 10%

    nabídka a kvalita jiných nápojů

  • 5%

    kvalita nabídky drobných jídel

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    kvalita vína

  • 20%

    šíře sortimentu

  • 5%

    pochutiny k vínu

  • 25%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť kvalita, ošetření piva

  • 20%

    pochutiny k pivu

  • 10%

    sortiment piv

  • 5%

    nealko nápoje

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 30%

    chuť kvalita a pestrost nabídky

  • 20%

    chuť a kvalita nápojů

  • 15%

    prezentace jídla / nápojů, vzhled

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 15%

    prostředí a prezentace podniku

  • 5%

    spolupráce s lokálními producenty

A kdo nominoval?

Stejně jako loni jsme oslovili širokou veřejnost na jižní Moravě. Gastro fanoušci, gurmáni, spokojení zákazníci i nadšení laici nám posílali své nominace. Ptali jsme se na jejich neojoblíbenější podniky v jednotlivých kategoriích. Kde? Prostřednictvím dotazníků na webu www.gourmetjiznimorava.cz i na facebookové stránce @TheSouthMoravia. Sdíleli jsme dotazníky na instagramových profilech @tastymoravia a @southmoravia.

Své favority nominovali starostové měst a obcí jižní Moravy.

Zeptali jsme se na informačních centrech našeho kraje. Kde jinde získáte prověřená doporučení, kam za místními /gastro/ poklady?

A samozřejmě nesměly chybět nominace od odborníků, kteří se v turistickém ruchu skvěle vyznají. Své tipy přidaly DMO, tedy destinační managementy oblastí Moravská kras a okolí, ZnojmoRegion, Brněnsko, Slovácko a Pálava a Lednicko-valtický areál.

Sledujte náš Instagram

Objevujte s námi jihomoravskou gastro scénu! Přinášíme vám aktuální sezónní nabídku chutných podniků i příběhy lidí, kteří za nimi stojí. S námi bude každé sousto zážitkem.

@tastymoravia
Gourmet Jižní Morava

@tastymoravia

🍰 Gastro t(r)ipy na jižní Moravě 🥇 Gourmet Jižní Morava 🍇 Projekt pod Centrálou cestovního ruchu jižní Moravy
  • 🥇Restaurace: @chateaupetit.hlohovec 
🥇Bistra: @panelka_lulec 
🥇Kavárny: @dvorekboretice 
🥇Víno: @vinarstvivalka 
🥇Pivo: @frankies.chmeloteka 
🥇Malé gastro zastávky: @prujezd32 
Všem moc gratulujeme! 🫶
  • Tak to jsou oni - noví Gourmeti! 🎉🍾
#gourmetjiznimorava #tastymoravia #southmoravia
  • Už zítra! 🙌
#gourmetjiznimorava #gourmet #gourmet2025
  • 📍 @kounicky_dvur | Vítěz Gourmet Jižní Morava 2024⁠
⁠
Přímo na malebném náměstí Dolních Kounic najdete restauraci Kounický Dvůr, která od roku 2023 láká hosty na poctivou kuchyni postavenou na lokálnosti a sezónnosti. ✨⁠
⁠
Díky své kvalitě a autentickému přístupu se loni vyšvihli až na samotný vrchol - a právem si odnesli ocenění nejlepší restaurace v projektu Gourmet Jižní Morava 2024. 🥇⁠
⁠
A upřímně… kdo by dokázal odolat jejich kulajdě nebo nadýchaným švestkovým knedlíkům? 😍⁠
⁠
Až budete plánovat výlet do Kounic a okolí, zapište si tohle místo na svůj bucket list. ✔️⁠
⁠
👉 Už za 2 dny se dozvíme vítěze Gourmetu 2025. Co myslíte — obhájí Kounický Dvůr první místo i letos? 👑⁠
⁠
#gourmet #gourmetjiznimorava #southmoravia #jiznimorava #moravia #dolnikounice
  • Už je to za rohem! 👀 Kdo je letos váš favorit?
#gourmet #gourmetjiznimorava #morava #gastropruvodce #gastronomie
🥇Restaurace: @chateaupetit.hlohovec 🥇Bistra: @panelka_lulec 🥇Kavárny: @dvorekboretice 🥇Víno: @vinarstvivalka 🥇Pivo: @frankies.chmeloteka 🥇Malé gastro zastávky: @prujezd32 Všem moc gratulujeme! 🫶
2 týdny ago
Zobrazit na Instagramu |
1/5
Tak to jsou oni - noví Gourmeti! 🎉🍾
#gourmetjiznimorava #tastymoravia #southmoravia
Tak to jsou oni - noví Gourmeti! 🎉🍾
#gourmetjiznimorava #tastymoravia #southmoravia
Tak to jsou oni - noví Gourmeti! 🎉🍾
#gourmetjiznimorava #tastymoravia #southmoravia
Tak to jsou oni - noví Gourmeti! 🎉🍾
#gourmetjiznimorava #tastymoravia #southmoravia
Tak to jsou oni - noví Gourmeti! 🎉🍾
#gourmetjiznimorava #tastymoravia #southmoravia
Tak to jsou oni - noví Gourmeti! 🎉🍾
#gourmetjiznimorava #tastymoravia #southmoravia
Tak to jsou oni - noví Gourmeti! 🎉🍾
#gourmetjiznimorava #tastymoravia #southmoravia
Tak to jsou oni - noví Gourmeti! 🎉🍾 #gourmetjiznimorava #tastymoravia #southmoravia
2 týdny ago
Zobrazit na Instagramu |
2/5
Už zítra! 🙌 #gourmetjiznimorava #gourmet #gourmet2025
2 týdny ago
Zobrazit na Instagramu |
3/5
📍 @kounicky_dvur | Vítěz Gourmet Jižní Morava 2024⁠ ⁠ Přímo na malebném náměstí Dolních Kounic najdete restauraci Kounický Dvůr, která od roku 2023 láká hosty na poctivou kuchyni postavenou na lokálnosti a sezónnosti. ✨⁠ ⁠ Díky své kvalitě a autentickému přístupu se loni vyšvihli až na samotný vrchol - a právem si odnesli ocenění nejlepší restaurace v projektu Gourmet Jižní Morava 2024. 🥇⁠ ⁠ A upřímně… kdo by dokázal odolat jejich kulajdě nebo nadýchaným švestkovým knedlíkům? 😍⁠ ⁠ Až budete plánovat výlet do Kounic a okolí, zapište si tohle místo na svůj bucket list. ✔️⁠ ⁠ 👉 Už za 2 dny se dozvíme vítěze Gourmetu 2025. Co myslíte — obhájí Kounický Dvůr první místo i letos? 👑⁠ ⁠ #gourmet #gourmetjiznimorava #southmoravia #jiznimorava #moravia #dolnikounice
2 týdny ago
Zobrazit na Instagramu |
4/5
Už je to za rohem! 👀 Kdo je letos váš favorit?
#gourmet #gourmetjiznimorava #morava #gastropruvodce #gastronomie
Už je to za rohem! 👀 Kdo je letos váš favorit? #gourmet #gourmetjiznimorava #morava #gastropruvodce #gastronomie
2 týdny ago
Zobrazit na Instagramu |
5/5
Copyright Centrála cestovního ruchu Jižní Morava, z.s.p.o. , IČO: 75063638

Projekt realizován dle konceptu Gourmet Brno® , jehož autorem je TIC Brno