ikona scroll
ÚvodNaši chuťoví arbitři

Naši chuťoví arbitři

Hodnotitelé jsou stejně zajímaví a různorodí jako hodnocené gastroprojekty. Lidé z kulinářské branže mají určitě jiný pohled než laici. A oba nás i vás zajímají – jsou nápoje a jídlo profesionálně připravené? Chutnají běžnému hostu, který se orientuje hlavně chutí? Takže jsme zapojili ty i ty.

Roman Paulus

michelinský šéfkuchař

ROMAN PAULUS je držitelem titulu Kuchař roku 2009-2010. Za jeho šéfování restaurace Alcron získala a 5krát obhájila michelinskou hvězdu. Má bohaté zkušenosti ze zahraničí, třeba z londýnského Savoye.

Marcela Pecháčková

novinářka a spisovatelka

MARCELA PECHÁČKOVÁ je novinářka, spisovatelka, komentátorka z MF Dnes, Instinktu, Lidových novin. A scenáristka pořadu Deník Dity P. Kuchařka a autorka kulinářských knih Dita je Marcelina dcera.

Jaroslav
Sapík

šéfkuchař

JAROSLAV SAPÍK šéfoval hotelu Ambassador, absolvoval hromadu cest po zahraničí – Německu, Anglii, Španělsku, Indii, Singapuru… Doma i v zahraničí získal mnoho kuchařských cen, připravoval menu pro prezidenty i papeže.

Manželé Kučovi

foodblogeři

MARIKA a JIRKA Kučovi z Kitchen Story jsou manželé a foodblogeři. Rádi vaří a o prověřené recepty se rádi dělí s fanoušky. Společně napsali kuchařku Manželé v kuchyni. Zaměřují se na zdravá jídla, fandí těm bez lepku a laktózy.

Ondřej Rákosník

restauratér

ONDŘEJ RÁKOSNÍK je restauratér. Začínal ve Velké Británii, dnes je spolumajitelem sítě La Collezione společně s italským kolegou Riccardem Lucquem. Startovali restaurací Aromi, dnes je restaurací desítka a každá z nich s jiným konceptem.

Shelley Rubenstein

novinářka, TV producentka

SHELLEY RUBENSTEIN je novinářka, TV producentka, ale také pokerová hráčka z Manchesteru, žijící v Londýně. Cestuje po světě a hledá zajímavé pokerové akce, inovativní kuchaře, umělce… a o svých zážitcích píše.

Zuzana Červinková

nadšená cukrářka

ZUZANA ČERVINKOVÁ učí děti v brněnském Domě dětí a mládeže Helceletka poznávat kvalitní suroviny, vařit poctivá jídla české i zahraniční kuchyně. Nadšená cukrářka, vítězka všech kategorií soutěže Cupcake cup 2018, baristka na volné noze (dříve baristka v kavárně V Melounovém cukru).

Gareth Williams

britský TV producent

GARETH WILLIAMS je britský TV producent a výkonný ředitel, hlavní komisař kanálů jako Food Network, Travel Channel, BBC UK Food... Přes čtvrtstoletí s vášní pracuje ve světě gastronomie a cestování. A také o tom natáčí pořady o kvalitě a chuti jídla, vína a restaurací všech kontinentů.

Michaela Židlický

reportérka a spisovatelka

Reportérka českého Forbes, se slabostí pro gastro a malý svěží byznys. Bývalá majitelka kavárny a průkopnice latte artu v Brně s certifikátem Specialized Course Latte Art, získaným v roce 2007 v italské Bologni. Fandí novým trendům, filtru z výběrové kávy, fine dining, slow fashion a zero waste.

Jean-Babtiste Ancelot

vinařský průzkumník

JEAN-BAPTISTE ANCELOT je vinařský průzkumník z Francie. Celý jeho život – nejen pracovní – se točí kolem vína. Před pár lety se rozhodl se svým týmem uskutečnit projekt Wine Explorers: objeli všechny země světa, kde produkují víno.

Ivo Dvořák

viceprezident Asociace sommelierů ČR

IVO DVOŘÁK je viceprezidentem Asociace sommelierů ČR a lektor odborného vzdělávání AS ČR – CERTIFIKÁT SOMMELIERA.
Také několikanásobný vítěz národních sommelierských soutěží, k tomu mistr světa HABANOSOMMELIER 2004.

Richard Süss

sommelier a spoluautor průvodce

RICHARD SÜSS je sommelier tělem i duší. Mnoho let hlavní sommelier pro Makro, dnes obchodní ředitel Bacchus Vins & Champagne. Je spoluautorem několika ročníků Průvodce nejlepšími víny České republiky.

Tomáš Hasík

pivní sommelier, zakladatel Českého pivního institutu

TOMÁŠ HASÍK je pivní sommelier a jeden ze zakladatelů Českého pivního institutu (2015). Jeho prostřednictvím se snaží pozvednout českou pivní kulturu. Zaměřuje se vzdělávání profesionálů v gastronomii.

Ivo Hrdlička

pivní sommelier, sládek minipivovaru

IVO HRDLIČKA je majitel a sládek Svatokopeckého minipivovaru v Olomouci. A plně si zaslouží titul pivní sommelier. Pivovar nemá spojený s hospodou, ale svá piva dodává do vybraných restaurací a obchodů.

Conrad Seidl

"Pivní papež", autor pivních průvodců

CONRAD SEIDL je Rakušan a má přezdívku Pivní papež. V německy mluvících zemích je vyhlášeným autorem pivních průvodců. Pořádá semináře, natáčí videa. A stále udržuje osobní kontakt ke sládkům i běžným milovníkům piva.

Jak hodnotíme?

Čísla nelžou. Proto jsme stanovili hodnotící kritéria s maximálním počtem bodů. Přidělené body byly sečteny a převedeny do procent. Prezentovány jsou všechny podniky, které získaly hodnocení nad 70 %.

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť a kvalita jídla

  • 20%

    chuť a kvalita nápojů

  • 10%

    prezentace jídla / nápojů, vzhled

  • 5%

    originalita nabídky

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť a kvalita jídla

  • 20%

    chuť a kvalita nápojů

  • 15%

    prezentace jídla / nápojů, vzhled

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 30%

    chuť a kvalita kávy, pestrost nabídky

  • 30%

    chuť a kvalita dezertů

  • 10%

    nabídka a kvalita jiných nápojů

  • 5%

    kvalita nabídky drobných jídel

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    kvalita vína

  • 20%

    šíře sortimentu

  • 5%

    pochutiny k vínu

  • 25%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 45%

    chuť kvalita, ošetření piva

  • 15%

    pochutiny k pivu

  • 15%

    sortiment piv

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

A kdo nominoval?

Jednoduše řečeno nadšenci do jídla. A protože nejen jídlem živ je člověk, tak také nadšenci do vína a piva! Sommeliéři, kuchaři, fotograf i kastelán.

  • MONIKA BRINZÁKOVÁ, tisková mluvčí Jihomoravského kraje
  • MARTINA HAŠKOVÁ, vedoucí infocentra Bučovice
  • MARTINA HEJČOVÁ, vedoucí infocentra Blansko
  • JANA JABŮRKOVÁ, fotografka
  • PETR KOMAROVSKÝ, sommeliér
  • VERONIKA KŘEPSKÁ, foodie
  • JIŘÍ LUDVÍK, prezident Hudebního festivalu Znojmo
  • FRANTIŠEK LUKL, předseda Svazu měst a obcí, starosta Kyjova
  • MIROSLAVA LUŇÁČKOVÁ, vedoucí infocentra Boskovice
  • IVO MINAŘÍK, vedoucí odboru regionálního rozvoje Jihomoravského kraje
  • ADAM OBRÁTIL, majitel Industra Coffee
  • EVA OUBĚLICKÁ, ředitelka zámku Slavkov
  • GÁBINA PÁRALOVÁ, módní návrhářka
  • JAN SOUČEK, ředitel TS ČT Brno
  • BOHUMIL ŠIMEK, hejtman Jihomoravského kraje
  • JAN ŠŤÁVA, operní pěvec
  • JIŘÍ TUREK, fotograf
  • BLANKA ZAHRADNÍKOVÁ KAŠPÁRKOVÁ, marketingová ředitelka Excalibur Holding
  • SILVIE ZÁMEČNÍK, odbornice v oblasti kvality služeb v hotelnictví
  • DMO* ZnojmoRegion, DMO Pálava a LVA, DMO Moravský kras a okolí, DMO Brno a okolí, DMO Slovácko * destinační management oblasti
Copyright Centrála cestovního ruchu Jižní Morava, z.s.p.o.

Projekt realizován dle konceptu Gourmet Brno® , jehož autorem je TIC Brno