ikona scroll
ÚvodNaši chuťoví arbitři

Naši chuťoví arbitři

Hodnotitelé jsou stejně zajímaví a různorodí jako hodnocené podniky. Oslovili jsme ty nejlepší ve svém oboru – šéfkuchaře, špičkové lektory i food bloggery, kteří píší ostře nabroušenou tužkou. Poprosili jsme je, aby se při návštěvě vžili také do role běžného hosta. Byly nápoje a jídlo profesionálně připravené?  Atmosféra příjemná? Obsluha ochotná pomoct?

Představujeme Vám letošní porotu:

 

Štěpán Danihel

Šéfkuchař v Long Story Short

ŠTĚPÁN DANIHEL je rodák z Přerova, který se po ukončení SOŠ Gastronomie vrhnul k peci v místní pizzerii, ale osvícení pravým kuchařským řemeslem zažil v zahraničí. V roce 2012 se vydal za dobrodružstvím do Řecka do Lindos Princes, kde působil jako sous-chef, poté v Princess Andriana, která mu teprve ukázala, o čem gastronomie je.

Ladislav Floreán

Privátní kuchař pro Prahu a Evropu

LADISLAV FLOREÁN je mladý privátní šéfkuchař, který vaří s nadšením lidem v Praze a jinde po Evropě. Pracoval v prestižních restauracích ověnčených michelinskou hvězdou jako anglický The Fat Duck, rakouský Silvio Nickol Gourmet Restaurant, u nás v pražské restauraci Field s Radkem Kašpárkem. Hostům připravuje několikachodové menu na míru.

Darina Sieglová

Gurmet redaktorka Apetitu

DARINA SIEGLOVÁ léta píše pro časopis Apetit a pravidelně chodí vařit do pořadu České televize Sama doma. Ale také ji můžete zažít jako šéfkuchařku na kurzech vaření, kde lidem dokazuje, že jídlo nemusí být každodenní otravná povinnost a jak se nezbláznit z dětských (ne)chutí. Protože jídlo má být radost!

Petr a Gábi
P&G foodies

Food blogeři, majitelé bistra Etapa

PETR A GÁBI - P&g FOODIES ukazují, že zdravé jídlo neznamená nudnou dušenou zeleninu bez chuti. Zlomovým momentem byl pro ně rok v Londýně, kde se mísí kultury z celého světa a každý den ochutnáte něco úplně jiného. Znáte je jako PG foodies, vítěze foodblogu roku.

Tomáš Martykán

Manažer v gastronomii, bistro Pasečná a penzion Dobík

TOMÁŠ MARTYKÁN je Moravák do morku kostí, proto miluje jídlo, kávu a vše kolem toho – řízení gastroprovozů, zavádění inovací, budování brandu a spol. Léta strávil v zahraničí od Alp po Kajmanské ostrovy, pracoval pro Marriott i Hyatt. V tuzemsku stál třeba za úspěšným brandem Blue Lipno Restaurantu pod značkou Amenity resorts.

Martin Vašíček

Bistro Nejen párek + Dobroty z hor

MARTIN VAŠÍČEKJAN HOLATA má aktuálně na povel chod bistra Nejen párek ve Velkých Losinách, kde i vaří a stará se o novinky na jídelním lístku. Pod značkou Dobroty z hor se pustil do výroby specialit i džemů. Právě za ně letos získal 2 zlaté hvězdy na Great Taste Awards! Vždy používá sezónní suroviny s podporou lokálních výrobců, jak jen to jde.

Alexandr Nagy

Pražírna a kavárna Black

ALEXANDR NAGY je kávový senzorik ze slovenské pražírny s mnohoznačným jménem Black, který dokáže „vycítit“ defekty v kávových zrnech (prý) na 3 kilometry. Věří ve výběrovou kávu, proto spoluzaložil roku 2017 v Bratislavě malý espresso bar. U kavárny to neskončilo a za pár měsíců přibyla logicky pražírna.


Šárka Bolatzká

Coffee Stylist

Gastronomie ŠÁRKU BOLATZKOU úplně pohltila (naštěstí nezkonzumovala). Zvlášť téma kávy, kterou ráda ochutnává, připravuje i školí. V Krnově vede rozměry malou kavárnu/cukrárnu/bistro Malé Café, ale působí dál za hranicemi těchto zdí. V Krnově organizuje největší festival výběrové kávy v ČR.

Jiří Dužár

Spoluzakladatel Bohemian Coffee House

JIŘÍ DUŽÁR působil více jak 4 roky na newyorské pobočce agentury CzechTourism.V gastrosvětě patří do rodinného projektu, který se specializuje na dovoz, pražení a distribuci speciální kávy, příslušenství pro vaření do domácností i restaurací. Dužárovi hoří vášní pro přípravu výběrových káv.

Leona Špičanová

Autorka projektu VínoPsaní

LEONA ŠPIČANOVÁ před lety při práci ve vinotéce propadla lásce k vínu. Po sommeliérských kurzech a samostudiu se rozhodla podpořit tuzemské vinaře a přiblížit kvalitní česká a moravská vína i ostatním. I když ji víno neživí, s manželem spustila projekt VínoPsaní. Doporučuje a recenzuje vína, příležitostně vede degustace.

Michal Kuropka

Vinař ze Slobodného Vinárstva

MICHAL KUROPKA je na Slovensku známý jako debatér o víně, kterému není cizí ironie, satira a sarkazmus. Je z 5. generace rodiny vinařů a zemědělců. Vína tvoří nízkozásahovým způsobem, výlučně z vlastních hroznů pěstovaných ekologicky. Jsou členy nejstaršího spolku biodynamických zemědělců Rakouska.

Kateřina Černá

degustátorka a hodnotitelka vín

KATEŘINA ČERNÁ absolvovala v Lednici na MZLU obor vinařství a vinohradnictví. Jako hodnotitelka se pravidelně účastní domácích i mezinárodních soutěží vín. Láska k vínu se tak stala její profesí! A tak by to mělo být.

Martin Novák

Majitel a sládek Pivovaru Obora

MARTIN NOVÁK neváhá a s rodinou a partou lidí, co milují Oboru, jdou vlastní cestou. Obora udává směr v oblasti sourů, kterými dávno přerostla region. Piva jsou autentická, vařená z velké části z lokálních surovin. Vaří spodně i svrchně kvašená piva, nebojí se speciálů, nové pivní styly jsou výzvou, které nedokáže odolat.

Kryštof Materna

Autor nejen Pivandru

Knižní Pivandr KRYŠTOFA MATERNY je zábavné počtení o českých pivovarech a průvodce pro pivní výlety po různých krajích české kotliny. Stojí i za mobilní a webovou aplikací Pivandr, která usnadňuje objevování nových pivovarů a motivuje k výletům po několika krajích i tajuplných pivovarech v Praze.

Tadeáš Brožík

Degustátor piva

V rodinném projektu PivotekaB.cz v Roudnici nad Labem se TADEÁŠ BROŽÍK zaměřuje hlavně na degustaci piva, při které cílí výhradně na české minipivovary. Snaží se je tak přiblížit laické veřejnosti. Tadeáš plánuje vařit také vlastní pivní speciály. A jeho heslo? Protože je vášnivý sportovec, tvrdí, že pivo chutná nejlíp po kvalitním sportovním výkonu!

Jak hodnotíme?

Čísla nelžou. Proto jsme stanovili hodnotící kritéria s maximálním počtem bodů. Přidělené body byly sečteny a převedeny do procent. Prezentovány jsou všechny podniky, které získaly hodnocení nad 70 %.

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť a kvalita jídla

  • 20%

    chuť a kvalita nápojů

  • 10%

    prezentace jídla / nápojů, vzhled

  • 5%

    originalita nabídky

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť a kvalita jídla

  • 20%

    chuť a kvalita nápojů

  • 15%

    prezentace jídla / nápojů, vzhled

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 30%

    chuť a kvalita kávy, pestrost nabídky

  • 30%

    chuť a kvalita dezertů

  • 10%

    nabídka a kvalita jiných nápojů

  • 5%

    kvalita nabídky drobných jídel

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    kvalita vína

  • 20%

    šíře sortimentu

  • 5%

    pochutiny k vínu

  • 25%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť kvalita, ošetření piva

  • 20%

    pochutiny k pivu

  • 10%

    sortiment piv

  • 5%

    nealko nápoje

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

A kdo nominoval?

Stejně jako loni jsme oslovili širokou veřejnost na jižní Moravě. Gastro fanoušci, gurmáni, spokojení zákazníci i nadšení laici nám posílali své nominace. Ptali jsme se na jejich neojoblíbenější podniky v jednotlivých kategoriích. Kde? Prostřednictvím dotazníků na webu www.gourmetjiznimorava.cz i na facebookové stránce @TheSouthMoravia. Sdíleli jsme dotazníky na instagramových profilech @tastymoravia a @southmoravia.

Své favority nominovali starostové měst a obcí jižní Moravy.

Zeptali jsme se na informačních centrech našeho kraje. Kde jinde získáte prověřená doporučení, kam za místními /gastro/ poklady?

A samozřejmě nesměly chybět nominace od odborníků, kteří se v turistickém ruchu skvěle vyznají. Své tipy přidaly DMO, tedy destinační managementy oblastí Moravská kras a okolí, ZnojmoRegion, Brněnsko, Slovácko a Pálava a Lednicko-valtický areál.

Copyright Centrála cestovního ruchu Jižní Morava, z.s.p.o.

Projekt realizován dle konceptu Gourmet Brno® , jehož autorem je TIC Brno