ikona scroll
ÚvodNaši chuťoví arbitři

Naši chuťoví arbitři

Hodnotitelé jsou stejně zajímaví a různorodí jako hodnocené podniky. Oslovili jsme ty nejlepší ve svém oboru – šéfkuchaře, špičkové lektory i food bloggery, kteří píší ostře nabroušenou tužkou. Poprosili jsme je, aby se při návštěvě vžili také do role běžného hosta. Byly nápoje a jídlo profesionálně připravené?  Atmosféra příjemná? Obsluha ochotná pomoct?

Představujeme Vám letošní porotu:

 

Tomáš Hauser

Šéfkuchař v penzoinu Zikmundov

TOMÁŠ HAUSER je kuchař srdcem i duší, posledních 7 let vaří na Buchlovsku v penzionu Zikmundov. Fandí lokálním surovinám, rád vaří typická česká jídla v moderním podání. Vaří impulzivně a experimentátorsky, na talíři prý nesmí chybět bylinky a květy. Milovník kávy a ohně – umí si představit vařit jen na něm.

Matěj Kříž

Privátní kuchař v Rakousku

MATĚJ KŘÍŽ jako kreativní šéfkuchař začal sbírat zkušenosti už při škole na stáži u Zdeňka Pohlreicha v Cafe Imperial a u michelinského šéfkuchaře Romana Pauluse v hotelu Alcron. Poté vařil třeba v USA nebo Itálii, aktuálně je to v Rakousku, ale můžete si ho objednat i na soukromé akce coby privátního šéfkuchaře.

Oliver Pape

Privátní šéfkuchař

OLIVER PAPE vaří na privátních akcích, účastní se pop-upů a jídlo mění v nevšední zážitek. Vyrůstal na statku, ve Francii pracoval jako dřevorubec i v hotelu, kde odkoukal know-how. Po účasti v MasterChefovi vařil rok u Přemka Forejta v Entrée. Na jeho kuchařském stylu je to znát. Staví na sezóně a lokálnosti.

Daniel Feranec

Slovenský foodblogger a podcaster

DANIEL FERANEC je slovenský foodblogger, který na Instagramu hodnotí bratislavské podniky, ale pravidelně vyráží i na gastrotripy po Evropě. Je pro pozitivitu a když mu někde nechutná, prostě o tom nenapíše. Od 2020 si zve do podcastu Podgast hosty od majitelů streetfoodových stánků po michelinské šéfkuchaře.

Zuzana Obuchová

Autorka blogu Na tanieri

ZUZANA OBUCHOVÁ je autorka blogu Na tanieri ale píše i do periodik jako InBar & Restaurant. Spojuje trio vášní: psaní, cestování a jídlo. Psaní o jídle ji neživí, přesto poznává svět prostřednictvím výběrové kávy, naturálních vín, autorských restaurací a bister... Objevuje a podporuje gastroprojekty, které za to stojí.

Adam Dvořák

Foodblogger z Taste of Red

ADAMA DVOŘÁKA znáte jako Taste of Red. Rád jí, kolem jídla se toho u něj točí dost. Coby grafik spolupracuje s manželkou na vizuální stránce knih, převážně kuchařek. Neumí vařit, přesto má na Instagramu lifestylový foodie blog. Většina jeho příspěvků je recese. Věří, že o jídlo jde v první (a v poslední) řadě.

Vojen Smíšek

Spoluzakladatel espresso baru Shots and Sparks

VOJEN SMÍŠEK pracuje pro turistickou oblast Budějovicko a vytváří obsah pro sociální sítě Jižních Čech. V minulosti měl na starosti třeba PR a marketing pro Skiareál Lipno. Je spoluzakladatelem a tvůrcem espresso baru Shots and Sparks v Lipně nad Vltavou, kde pracují s výběrovou kávou a lokálními produkty.


Mário Adamčík

Několikanásobný šampion v přípravě kávy

MÁRIO ADAMČÍK je nadšený ambasador kávy, podnikatel s vášní pro gastronomii, barista a několikanásobný šampion v přípravě kávy. Otevřel několik úspěšných kaváren a zajímavých konceptů v ČR i SR. Prostřednictvím svých podnikatelských a vzdělávacích aktivit vytváří příležitosti pro hlubší pochopení a (d)ocenění kávy.

Jan Škeřík

Majitel kavárny Kafemysl

JAN ŠKEŘÍK je majitel kavárny Kafemysl v srdci Litomyšle, barista roku 2017. Kdysi jezdil kamionem a dělal závodně karate. Jako barista začínal v Costa Coffee ve skotském Perthu, u nás pracoval v Double B coffee & tea, pro Coffee Source a La Marzocco. Říká, že kdo připravuje kávu, musí mít rád lidi a rozumět jim.

Slavomíra Raškovič

Oceněná someliérka 2019

SLAVOMÍRA RAŠKOVIČ je oceněná someliérka 2019, majitelka titulů Wine & Spirit Education Trust Diploma a Weinakademiker. Spolumajitelka a hlavní someliérka Gašperova mlyna pod Vysokými Tatrami, který je na čelních příčkách slovenských gastro hitparád, od 2022 na mezinárodním žebříčku 1000 nej restaurací světa La Liste.

Michal Bažalík

Vinař z obce Svätý Jur

Mladý vinař MICHAL BAŽALÍK žije s rodinou ve vinařské obci Svätý Jur v krajině vinohradů a lesů. K životu i vínu přistupují upřímně. Ve vinici sází stromy, pasou ovce a hledají balanc pro hrozny zcela bez postřiků a nafty. Experimenty a vize se mění v hrozny. Víno vzniká pomalu a spontánně, bez zbytečných zásahů.

Mikuláš Duda

Autor blogu Podkorkem.cz

MIKULÁŠ DUDA v Rakousku vystudoval mezinárodní kurz WSET Diploma. Léta píše oblíbený blog Podkorkem.cz hlavně o moravských vínech. Během přípravy článků jezdí po Moravě za vínem a gastronomií, svými největšími koníčky. Pracovně navštěvuje vinařské regiony Itálie a Rakouska, miluje vinařské Toskánsko a Piemont.

Matúš Krátký

Majitel pivotéky Pivní ráj Olomouc

MATÚŠ KRÁTKÝ je majitel pivotéky Pivní ráj Olomouc, jeden z organizátorů festivalu Moravská vernisáž piva a popularizátor piva na československém internetu. Je pivní konzultant pro gastropodniky, v Olomouci organizuje taptakeovery. Také pomohl rozběhnout létající pivovar Blázen na Čepu nebo podcast Otevřeme pivo.

Jiří Andrš

Spolumajitel pivovaru Clock z Potštejna

JIŘÍ ANDRŠ je spolumajitel řemeslného pivovaru Clock z Potštejna. Začínali jako domovarníci a nyní okupují prvorepublikovou továrnu, v níž vaří pivo, které chtějí pít i sami. Od založení pivovaru roku 2012 je jeho jednatelem, tedy člověkem pro všechno. Clock vaří piva všeho druhu, za mnohá získal různá ocenění.

Kryštof Materna

Autor nejen knižního Pivandru

KRYŠTOF MATERNA je autor nejen knižního Pivandru, zábavného počtení o českých pivovarech a průvodce pro pivní výlety po různých krajích české kotliny. Stojí i za mobilní a webovou aplikací Pivandr, která usnadňuje objevování nových pivovarů a motivuje k výletům po několika krajích i tajuplných pivovarech v Praze.

Jak hodnotíme?

Čísla nelžou. Proto jsme stanovili hodnotící kritéria s maximálním počtem bodů. Přidělené body byly sečteny a převedeny do procent. Prezentovány jsou všechny podniky, které získaly hodnocení nad 70 %.

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť a kvalita jídla

  • 20%

    chuť a kvalita nápojů

  • 10%

    prezentace jídla / nápojů, vzhled

  • 5%

    originalita nabídky

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť a kvalita jídla

  • 20%

    chuť a kvalita nápojů

  • 15%

    prezentace jídla / nápojů, vzhled

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 30%

    chuť a kvalita kávy, pestrost nabídky

  • 30%

    chuť a kvalita dezertů

  • 10%

    nabídka a kvalita jiných nápojů

  • 5%

    kvalita nabídky drobných jídel

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    kvalita vína

  • 20%

    šíře sortimentu

  • 5%

    pochutiny k vínu

  • 25%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť kvalita, ošetření piva

  • 20%

    pochutiny k pivu

  • 10%

    sortiment piv

  • 5%

    nealko nápoje

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

A kdo nominoval?

Stejně jako loni jsme oslovili širokou veřejnost na jižní Moravě. Gastro fanoušci, gurmáni, spokojení zákazníci i nadšení laici nám posílali své nominace. Ptali jsme se na jejich neojoblíbenější podniky v jednotlivých kategoriích. Kde? Prostřednictvím dotazníků na webu www.gourmetjiznimorava.cz i na facebookové stránce @TheSouthMoravia. Sdíleli jsme dotazníky na instagramových profilech @tastymoravia a @southmoravia.

Své favority nominovali starostové měst a obcí jižní Moravy.

Zeptali jsme se na informačních centrech našeho kraje. Kde jinde získáte prověřená doporučení, kam za místními /gastro/ poklady?

A samozřejmě nesměly chybět nominace od odborníků, kteří se v turistickém ruchu skvěle vyznají. Své tipy přidaly DMO, tedy destinační managementy oblastí Moravská kras a okolí, ZnojmoRegion, Brněnsko, Slovácko a Pálava a Lednicko-valtický areál.

Copyright Centrála cestovního ruchu Jižní Morava, z.s.p.o.

Projekt realizován dle konceptu Gourmet Brno® , jehož autorem je TIC Brno