ikona scroll
ÚvodNaši chuťoví arbitři

Naši chuťoví arbitři

Hodnotitelé jsou stejně zajímaví a různorodí jako hodnocené podniky. Oslovili jsme ty nejlepší ve svém oboru – šéfkuchaře, špičkové lektory i food bloggery, kteří píší ostře nabroušenou tužkou. Poprosili jsme je, aby se při návštěvě vžili také do role běžného hosta. Byly nápoje a jídlo profesionálně připravené?  Atmosféra příjemná? Obsluha ochotná pomoct?

Představujeme Vám letošní porotu:

 

Vladimír Palička

šéfkuchař a zakladatel JustCook

VLADIMÍR PALIČKA je bakery specialist a profesionální kuchař v tuzemsku i zahraničí od Irska po Asii. Založil JustCook, největší školu vaření v Praze, kde lektoruje. Kuchařský tým JustCook cílí na propagaci krásného kuchařského řemesla mezi dětmi a teenagery. Účastní se i mezinárodních kulinárních soutěží, vyhledává kuchařské talenty.

Vladimír Šmejkal

šéfkuchař a gastronomický konzultant

VLADIMÍR ŠMEJKAL vařil pro diplomaty i celebrity, zajišťoval většinu akcí spojených s předsednictvím ČR v EU. Dělá gastroporadenství i gourmet inspektora, školí personál, pořádá lekce vaření. Fandí zážitkové gastronomii, degustaci s víny. Ovládá rakouskou, tyrolskou, staročeskou i prvorepublikovou kuchyni.

Jan Holata

propagátor dobrých mravů

JAN HOLATA pořádá kurzy společenského chování. Vystudoval hotelovou školu, stáže absolvoval na Pražském hradě. Vnímal vybrané způsoby u slavnostní tabule a celkové vystupování lidí v diplomacii. V zahraničí obohatil své know-how o fine dining table etiquette. Doma pak založil kurzy-etikety.cz.

Michal
Hugo Hromas

kuchař pod širým nebem

MICHAL HROMAS vařil ve světových restauracích, mezi jeho klienty patřili velvyslanci USA a Izraele. Upsal se levantské a judeo arabské kuchyni. Zkušenosti zúročil při tvorbě a realizaci food konceptů. Dnes jezdí jako Nomadis catering po Evropě – kočující restaurace jednoho kuchaře patří k absolutní špičce.

Jan Hudák

headchef a spolumajitel bistra

JAN HUDÁK je headchef oceňovaného Bistra 8 v Praze. Vše si vyrábí sami, polotovarům řekli striktní NE. Dle možností používají maximální množství lokálních a sezónních surovin, ideálně z udržitelných zdrojů. Inspirují se ve světové kuchyni, sledují trendy a zdravý životní styl.

Jana Florentýna
Zatloukalová

autorka kuchařských knih

JANA FLORENTÝNA ZATLOUKALOVÁ je autorkou 6 kuchařek, píše do Apetitu, Ženy a života atd. Její blog sledují začátečníci i profesionálové. Vypracované postupy píše čtivým způsobem a bezpečně dovede k mistrovskému pokrmu každého. Ctí kvalitu a přesnost.

Míša a Kamil
Tomcofčíkovi

food blogeři

TOMCOFČÍKOVI se drží hesla "jednoduše, chutně". Míša je vystudovaná etnoložka i cukrářka, miluje práci s dorty. Kamil je marketér, miluje středomořskou a středoevropskou kuchyni, nejradši vaří guláš. Jejich blog coolinari.sk vyhrál mnohá ocenění.


Věrka Hladká

šéfcukrářka a lektorka

VĚRKA HLADKÁ je šéfcukrářka restaurace Prosecco a lektorka kurzů v PRAKULU. Pracovala v SaSaZu a pražském FourSeasons, cílí na českou cukrařinu a modelované dorty s příběhem. Při natáčení Zmlsaných dějin potkala Romana Vaňka a byla z toho spolupráce na kuchařce Sladké poklady české a moravské kuchyně.

Kateřina
Lukášková

provozovatelka bistra

KATEŘINA LUKÁŠKOVÁ a tým bistra Mikyna v Liberci začínali jako foodblog. Bistro postupně vypracovali na jedno z nejvyhledávanějších v ČR, cílí na nabídku se skvělou výběrovou kávou a dobrým zdravým jídlem. Za tým Mikyny hodnotila Kačka Lukášková a Anča Venzarová!

Alexandr Burda

pedagog gastromomie

ALEXANDR BURDA vyučuje odborné předměty se zaměřením gastronomii, nápojovou kulturu a kvalitu restauračních služeb. Publikuje, organizuje akce pro veřejnost, zhlédl se v zážitkové gastronomii, ve které figuruje jako lektor. A nejde jen o jídlo – pravidelně vystupuje jako lektor v oblasti práce sommeliéra a baristy i barmana.

Zlatko Míčka

sommeliér a specialista na vinné investice

ZLATKO MÍČKA je portfolio manažer investičního fondu Wine Investment Partners. Založil Merlot d’Or, která do ČR dováží nej francouzská vína. Každoročně organizuje Audienci Grand Crue Classé, největší degustaci Grand Crue Classé vín z Bordeaux ve střední Evropě. Je viceprezidentem Asociace sommeliérů ČR.

Kateřina Černá

degustátorka a hodnotitelka vín

KATEŘINA ČERNÁ absolvovala v Lednici na MZLU obor vinařství a vinohradnictví. Jako hodnotitelka se pravidelně účastní domácích i mezinárodních soutěží vín. Láska k vínu se tak stala její profesí! A tak by to mělo být.

Ondřej Stratilík

novinář s fokusem na pivní branži

ONDŘEJ STRATILÍK se dlouhodobě věnuje českému craftu a pivovarskému byznysu vůbec. Stojí za ročenkou Top české pivo, která vychází od 2018 a průběžně mapuje dění na pivovarské mapě. Vydal knížku České minipivovary a pivovarsky se dovzdělává na vyhlášené pražské Podskalské.

Soňa Hanušová

redaktorka barové scény

SOŇA HANUŠOVÁ je spoluzakladatelka Lucky Monkey, redaktorka Fenix Drinks. Pracovala pro PR agenturu Madison Public Affairs, dodnes píše pro online magazín Kulturio. Roky byla šéfredaktorka magazínu Barlife, spoluorganizovala akce Prague Bar Show, Ginfest a Rumfest. Dnes se věnuje taky gastro PR a copywritingu.

Mojmír Prokeš

Czech Beer Specialist

MOJMÍR PROKEŠ JE Zakládající předseda Pivního klubu ČR, ex-viceprezident České barmanské asociace a v současnosti její hrdý člen. Zakladatel sekce Czech Beer Specialist a ředitel hotelu U Sládka, Pravých pivních lázní, restaurace Ve Skále a Staré Sladovny rodinného pivovaru Chodovar.

Jak hodnotíme?

Čísla nelžou. Proto jsme stanovili hodnotící kritéria s maximálním počtem bodů. Přidělené body byly sečteny a převedeny do procent. Prezentovány jsou všechny podniky, které získaly hodnocení nad 70 %.

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť a kvalita jídla

  • 20%

    chuť a kvalita nápojů

  • 10%

    prezentace jídla / nápojů, vzhled

  • 5%

    originalita nabídky

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť a kvalita jídla

  • 20%

    chuť a kvalita nápojů

  • 15%

    prezentace jídla / nápojů, vzhled

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 30%

    chuť a kvalita kávy, pestrost nabídky

  • 30%

    chuť a kvalita dezertů

  • 10%

    nabídka a kvalita jiných nápojů

  • 5%

    kvalita nabídky drobných jídel

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    kvalita vína

  • 20%

    šíře sortimentu

  • 5%

    pochutiny k vínu

  • 25%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

Max. bodů v %

  • 40%

    chuť kvalita, ošetření piva

  • 20%

    pochutiny k pivu

  • 10%

    sortiment piv

  • 5%

    nealko nápoje

  • 15%

    personál (vystupování, znalosti)

  • 10%

    prostředí / atmosféra

A kdo nominoval?

Jednoduše řečeno nadšenci do jídla. A protože nejen jídlem živ je člověk, tak také nadšenci do vína a piva! Ti, kteří do kraje vyjíždí často pracovně i pro zábavu a kteří ví, kde se zastavit na něco dobrého...

  • LIBOR NAZARČUK – člen představenstva asociace sommeliérů 
  • DAVID KUKLA – jednatel Sklizeno
  • KRISTINA LUND – foodie blog Děvče u plotny
  • IGOR CZAJKOWSKI – majitel Mezzanine Café
  • JITKA ZERHAUOVÁ – operní pěvkyně 
  • IVO MINAŘÍK – vedoucí odboru regionálního rozvoje Jihomoravského kraje
  • BOHUMIL ŠIMEK – hejtman Jihomoravského kraje v letech 2016-2020
  • IDA RAŠOVSKÁ – vedoucí Ústavu managementu Mendelovy univerzity
  • PETR HÝBLER – náměstek hejtmana pro regionální rozvoj
  • PAVEL KRŠKA – ředitel Národního vinařského centra
  • ANDREA TKAČUKOVÁ – ředitelka Foreigners s.r.o. a Festivalu Všem ženám
  • GABRIELA FELLINGEROVÁ – ředitelka Centra pro komunitní práci
  • LUBOŠ VITANOVSKÝ – ředitel agentury Bravissimo
  • BLANKA MAHELOVÁ – vedoucí Rodinného centra Studánka, z.s.
  • STAROSTOVÉ měst a obcí jižní Moravy
  • VEDOUCÍ informačních center na jižní Moravě
  • DMO* ZnojmoRegion, DMO Pálava a LVA, DMO Moravský kras a okolí, DMO Brno a okolí, DMO Slovácko * destinační management oblasti
Copyright Centrála cestovního ruchu Jižní Morava, z.s.p.o.

Projekt realizován dle konceptu Gourmet Brno® , jehož autorem je TIC Brno