ikona scroll
ÚvodArchiv ročníkůRočník 2019

Ročník 2019

První ročník soutěže, který organizovala po vzoru města Brna Centrála cestovního ruchu Jižní Morava, přinesl jasnou odpověď, která turistická oblast jižní Moravy je gurmánům nejvíce zaslíbená (vyjma města Brna, jehož gastronomické podniky jsou hodnoceny samostatně).

Komisaři posuzovali především chutě, atmosféru, prostředí a personál a snažili se hodnotit z pohledu běžných návštěvníků, turistů.

Restaurace

  • Roman Paulusmichelinský šéfkuchař 

Je držitelem titulu Kuchař roku 2009-2010. Za jeho šéfování restaurace Alcron získala a 5krát obhájila michelinskou hvězdu. Má bohaté zkušenosti ze zahraničí, třeba z londýnského Savoye.

  • Marcela Pecháčková – novinářka a spisovatelka

Je novinářka, spisovatelka, komentátorka z MF Dnes, Instinktu, Lidových novin. A scenáristka pořadu Deník Dity P. Kuchařka a autorka kulinářských knih Dita je Marcelina dcera.

  • Jaroslav Sapík – šéfkuchař

Šéfoval hotelu Ambassador, absolvoval hromadu cest po zahraničí – Německu, Anglii, Španělsku, Indii, Singapuru… Doma i v zahraničí získal mnoho kuchařských cen, připravoval menu pro prezidenty i papeže.

Bistra

  • Manželé Kučovi – foodblogeři 

Rádi vaří a o prověřené recepty se rádi dělí s fanoušky na blogu Kitchen Story. Společně napsali kuchařku Manželé v kuchyni. Zaměřují se na zdravá jídla, fandí těm bez lepku a laktózy.

  • Ondřej Rákosník – restauratér

Je restauratér. Začínal ve Velké Británii, dnes je spolumajitelem sítě La Collezione společně s italským kolegou Riccardem Lucquem. Startovali restaurací Aromi, dnes je restaurací desítka a každá z nich s jiným konceptem.

  • Shelley Rubenstein – novinářka, TV producentka

Je novinářka, TV producentka, ale také pokerová hráčka z Manchesteru, žijící v Londýně. Cestuje po světě a hledá zajímavé pokerové akce, inovativní kuchaře, umělce… a o svých zážitcích píše.

Kavárny a cukrárny

  • Zuzana Červinková – nadšená cukrářka

Učí děti v brněnském Domě dětí a mládeže Helceletka poznávat kvalitní suroviny, vařit poctivá jídla české i zahraniční kuchyně. Nadšená cukrářka, vítězka všech kategorií soutěže Cupcake cup 2018, baristka na volné noze (dříve baristka v kavárně V Melounovém cukru).

  • Gareth Williams – britský TV producent

Je britský TV producent a výkonný ředitel, hlavní komisař kanálů jako Food Network, Travel Channel, BBC UK Food… Přes čtvrtstoletí s vášní pracuje ve světě gastronomie a cestování. A také o tom natáčí pořady o kvalitě a chuti jídla, vína a restaurací všech kontinentů.

  • Michaela Židlický – reportérka a spisovatelka

Reportérka českého Forbes, se slabostí pro gastro a malý svěží byznys. Bývalá majitelka kavárny a průkopnice latte artu v Brně s certifikátem Specialized Course Latte Art, získaným v roce 2007 v italské Bologni. Fandí novým trendům, filtru z výběrové kávy, fine dining, slow fashion a zero waste.

Víno a vinařství

  • Jean-Babtiste Ancelot – vinařský průzkumník

Je vinařský průzkumník z Francie. Celý jeho život – nejen pracovní – se točí kolem vína. Před pár lety se rozhodl se svým týmem uskutečnit projekt Wine Explorers: objeli všechny země světa, kde produkují víno.

  • Ivo Dvořák – viceprezident Asociace sommelierů ČR

Je viceprezidentem Asociace sommelierů ČR a lektor odborného vzdělávání AS ČR – CERTIFIKÁT SOMMELIERA.
Také několikanásobný vítěz národních sommelierských soutěží, k tomu mistr světa HABANOSOMMELIER 2004.

  • Richard Süss – sommelier a spoluautor průvodce

Je sommelier tělem i duší. Mnoho let hlavní sommelier pro Makro, dnes obchodní ředitel Bacchus Vins & Champagne. Je spoluautorem několika ročníků Průvodce nejlepšími víny České republiky.

Pivnice a pivovary

  • Tomáš Hasík – pivní sommelier, zakladatel českého pivního institutu

Je pivní sommelier a jeden ze zakladatelů Českého pivního institutu (2015). Jeho prostřednictvím se snaží pozvednout českou pivní kulturu. Zaměřuje se vzdělávání profesionálů v gastronomii.

  • Ivo Hrdlička – pivní sommelier, sládek minipivovaru

Je majitel a sládek Svatokopeckého minipivovaru v Olomouci. A plně si zaslouží titul pivní sommelier. Pivovar nemá spojený s hospodou, ale svá piva dodává do vybraných restaurací a obchodů.

  • Conrad Seidl – „Pivní papež“, autor pivních průvodců

Je Rakušan a má přezdívku Pivní papež. V německy mluvících zemích je vyhlášeným autorem pivních průvodců. Pořádá semináře, natáčí videa. A stále udržuje osobní kontakt ke sládkům i běžným milovníkům piva.

Katalog Gourmet

Průvodce po úžasných restauracích, bistrech, kavárnách, vinařstvích a vinotékách, pivnicích a pivovarech jižní Moravy!

Ke stažení
Copyright Centrála cestovního ruchu Jižní Morava, z.s.p.o.

Projekt realizován dle konceptu Gourmet Brno® , jehož autorem je TIC Brno