ikona scroll
ÚvodArchiv ročníkůRočník 2024

Ročník 2024

Každý rok se do podniků po celé jižní Moravě vydává nová skupina hodnotitelů, aby objevila místa, kde vás čekají ty nejzajímavější zážitky. Nejde jen o chuť na talíři – posuzuje se také atmosféra, prostředí a způsob, jakým se podnik dokáže postarat o své hosty. Díky tomu má každý ročník svůj jedinečný otisk a přináší jiný pohled na to, co znamená skutečná kvalita.

18. října 2024 na slavnostním vyhlášení jsme představili podniky, které zaujaly nejvíc a vysloužily si místo v šestém ročníku. Zjistit, kdo patří mezi hvězdy jižní Moravy roku 2024 a třeba objevítš i svůj nový oblíbený podnik.

Restaurace

  • Pavel Býček – Šéfkuchař

Po škole pracoval v Anglii, včetně michelinské Galvin at Windows či u francouzské gastrolegendy Pierra Koffmanna. Po návratu do Čech obhájil v Alcronu pod vedením Romana Pauluse michelinskou hvězdu. A roku 2018 s kolegou Pátkem otevřeli The Eatery. Jeho nejznámějším receptem je verze tradiční koprovky.

  • Elena Strápková – Gastronovinářka a šéfredatktorka

Žurnalistiku a PR pro cestovní ruch studovala v USA. Cestovatelským a gastronomickým tématům se oddala i na stáži v CBS TV v New Yorku a psala o nich ve slovenských Hospodárskych novinách. Dnes šéfredaktorka magazínů Gurmán na Slovensku, Bar Magazine a Inbar and Restaurant.

  • Jakub Horák – Privátní šéfkuchař

Stal se jako zatím jediný Evropan mistrem světa v japonském vaření ve Washoku World Challenge, když vařil v restauraci Yamato. Porotu zaujal tím, že do japonských pokrmů zakomponoval ryze české suroviny jako svatojánské ořechy a nakládané chmelové výhonky coby poctu rodnému kraji.

Bistra

  • Miroslav Voňka – Majitel a šéfkuchař To je Bistro

Zkušenosti navařil v Londýně, Sydney i pražském Aromi, aby pak v rodném Hradci Králové otevřel vlastní podnik a místní gastroscénu dokořenil světovými chutěmi. Veganské kousky, masité i bezmasé jídlo, tradiční suroviny netradiční formou… a jednou měsíčně speciální večeře třeba v duchu streetfood.

  • Pavel Drdel – Šéfkuchař

Autor postní kuchařky, spolumajitel a šéfkuchař restaurace Sůl a Řepa, která 4. rokem drží Zlatého lva za nej restauraci v ČR. Objevil se v Masterchef Česko a pravidelně ho můžete vidět v Sama doma i v reportážích, novinách a časopisech hlavně díky konceptu zero waste.

  • Tomáš Hauser – Šéfkuchař

Je kuchař srdcem i duší, posledních 8 let vaří na Buchlovsku v penzionu Zikmundov. Fandí lokálním surovinám, rád vaří typická česká jídla v moderním podání. Vaří impulzivně a experimentátorsky, na talíři prý nesmí chybět bylinky a květy. Milovník kávy a ohně – umí si představit vařit jen na něm.

Kavárny a cukrárny

  • Filip Kopecký – Majitel pražírny a kavárny

Pracuje pro turistickou oblast Budějovicko a vytváří obsah pro sociální sítě Jižních Čech. V minulosti měl na starosti třeba PR a marketing pro Skiareál Lipno. Je spoluzakladatelem a tvůrcem espresso baru Shots and Sparks v Lipně nad Vltavou, kde pracují s výběrovou kávou a lokálními produkty.

  • Tomáš a Dáška Novákovi – Majitelé pražírny

Duo bratislavské rodinné pražírny Diamonds Roastery, které upražilo kdysi svou první dávku na domácím popkornovači. Pak si pořídili opravdové zařízení, absolvovali kurz v Kyjevě a začali lidi edukovat o kávě, pořádat cuppingy… až bylo jasné, že teď už se kávě a pražení musí věnovat na plný úvazek.

  • Vendy Vytisková – Cukrářka a majitelka kavárny

Začalo to nenápadně. Donesla na oslavu svůj první čokoládový obláček a byla šťastná, jak všem chutnal. Pustila práci a pustila se do pečení dortů a sestavování sweet barů. Dnes má v Jindřichově Hradci cukrářství Lavendy a pouští se i do slané gastrokapitoly jménem Bistrotéka LaVendy.

Víno a vinařství

  • Dušan Škubák – Vinař

Vinař a taky fotograf, filozof, vášnivý diskutér a zakladatel bratislavského festivalu ŽIVÉ VÍNA. Jeho vinařství Hektár v Malých Karpatech produkuje pouze 4 vína – bílé, oranžové, ryšavé a červené. Všechna jsou v kontaktu se slupkami a maximálně autentická. Plus má několik zajímavých nevinných odboček.

  • Margaréta Považanová – Kavino

Život jí propojují dvě vášně: gastronomie a umění. Během studia hotelové školy se začala hlouběji věnovat vínu, až absolvovala sommelierský kurz. Zkušenosti pilovala v Bratislavě, Trnavě a aktuálně v Kavinu, které unikátně spojuje kávovou a vinnou kulturu. Dávají tu prostor hlavně malým malokarpatským vinařům.

  • Luboš Bogár – Distribudot a apoštol vína

Absolvoval Weinakademie Rust v Rakousku a založil vinařskou školu WSET (The Wine & Spirit Education Trust), první oficiální školu tohoto typu na rodném Slovensku. V roce 2019 prošel program Master of Wine na Institutu Masters of Wine. Víno také distribuuje a sám si den bez pohárku neumí představit.

Pivnice a pivovary

  • Marek Vácha – Pivovarník

Specialista na PR a komunikaci města, který se ve volném čase kromě hudby věnuje výpravám za lokálním pivem. Za poslední 4 roky navštívil převážně na kole přes 200 českých pivovarů a po ochutnání všech myslitelných druhů začal vlastní pivo také sám vařit pod výmluvným jménem Váchovar.

  • Kryštof Materna – Autor nejen knižního Pivandru

Autor nejen knižního Pivandru, zábavného počtení o českých pivovarech a průvodce pro pivní výlety po různých krajích české kotliny. Stojí i za mobilní a webovou aplikací Pivandr, která usnadňuje objevování nových pivovarů a motivuje k výletům po několika krajích i tajuplných pivovarech v Praze.

  • Lenka Straková – Vášnivá sládková

Do světa sládkování vstoupila studiem VŠ chemicko-technologické v Praze. Většinu zkušeností navařila v Plzeňském Prazdroji. Získala prestižní titul IBD pivního someliéra. Její vytříbený jazyk a porozumění chutím umí tvořit jedinečné pivní zážitky. Oddanost kvalitě a excelenci je patrná v každé její pivní várce.

Malé Gastrozastávky

  • Jaroslav BrečkaNejen majitel foodtrucku

Gastronaut, majitel kreativního slovenského bistra Coolňa a organizátor food festivalu FEST Cool Piknik na Slovensku v jedné osobě. Cestuje po světě a ochutnává jídlo od michelinských restaurací po street foodové spoty, protože nikdy nevíte, kde objevíte plnotučný kulinární klenot.

  • Vojta a Natálka VálkoviVinařství Válka, Nosislav

Manželské duo, které vyrazilo hodnotit podniky v kategorii Víno a vinařství, kterou jejich vinařství vyhrálo v letech 2021, 2022 a 2023. Jsou (zatím) nejmladší generací rodinného bio organického vinařství, které hýčká osobitá vína z révy zrající na svazích přírodního parku Výhon.

  • Veronika MorávkováDvorek :: café wine bistro :: Bořetice

Emisarka z kavárny, kterou vyhledávají milovníci výběrové kávy a dobrot z lokálních surovin. Podávají víno, sýry, paštiky, dezerty… a navrch poetické posezení pod jabloní, v designovém kontejneru a ve stodole. Dvorek zvítězil v kategorii Kavárny a cukrárny v roce 2019, 2021 a 2023.

Katalog Gourmet

Průvodce po úžasných restauracích, bistrech, kavárnách, vinařstvích a vinotékách, pivnicích a pivovarech jižní Moravy!

Ke stažení
Copyright Centrála cestovního ruchu Jižní Morava, z.s.p.o. , IČO: 75063638

Projekt realizován dle konceptu Gourmet Brno® , jehož autorem je TIC Brno