ikona scroll
ÚvodArchiv ročníkůRočník 2022

Ročník 2022

Hodnotitelé i v roce 2022 posuzovali chutě, atmosféru, prostředí a personál jednotlivých podniků a snažili se posuzovat z pohledu běžných návštěvníků, turistů.

6. října 2022 jsme v brněnské Zbrojovce vyhlásili vítěze čtvrtého ročníku! 

Jak naši komisaři hodnotili podniky v roce 2022? Připomeňte si čtvrtý ročník přehlídky Gourmet Jižní Morava.

Restaurace

  • Štěpán Danihel – Šéfkuchař v Long Story Short

Rodák z Přerova, který se po ukončení SOŠ Gastronomie vrhnul k peci v místní pizzerii, ale osvícení pravým kuchařským řemeslem zažil v zahraničí. V roce 2012 se vydal za dobrodružstvím do Řecka do Lindos Princes, kde působil jako sous-chef, poté v Princess Andriana, která mu teprve ukázala, o čem gastronomie je.

  • Ladislav FloreánPrivátní kuchař pro Prahu a Evropu

Mladý privátní šéfkuchař, který vaří s nadšením lidem v Praze a jinde po Evropě. Pracoval v prestižních restauracích ověnčených michelinskou hvězdou jako anglický The Fat Duck, rakouský Silvio Nickol Gourmet Restaurant, u nás v pražské restauraci Field s Radkem Kašpárkem. Hostům připravuje několikachodové menu na míru.

  • Darina SieglováGurmet redaktorka Apetitu

Léta píše pro časopis Apetit a pravidelně chodí vařit do pořadu České televize Sama doma. Ale také ji můžete zažít jako šéfkuchařku na kurzech vaření, kde lidem dokazuje, že jídlo nemusí být každodenní otravná povinnost a jak se nezbláznit z dětských (ne)chutí. Protože jídlo má být radost!

Bistra

  • Petr a Gábi P&G foodiesFood blogeři, majitelé bistra Etapa

Ukazují, že zdravé jídlo neznamená nudnou dušenou zeleninu bez chuti. Zlomovým momentem byl pro ně rok v Londýně, kde se mísí kultury z celého světa a každý den ochutnáte něco úplně jiného. Znáte je jako PG foodies, vítěze foodblogu roku.

  • Tomáš MartykánManažer v gastronomii, bistro Pasečná a penzion Dobík

Je Moravák do morku kostí, proto miluje jídlo, kávu a vše kolem toho – řízení gastroprovozů, zavádění inovací, budování brandu a spol. Léta strávil v zahraničí od Alp po Kajmanské ostrovy, pracoval pro Marriott i Hyatt. V tuzemsku stál třeba za úspěšným brandem Blue Lipno Restaurantu pod značkou Amenity resorts.

  • Martin VašíčekBistro Nejen párek + Dobroty z hor

Má aktuálně na povel chod bistra Nejen párek ve Velkých Losinách, kde i vaří a stará se o novinky na jídelním lístku. Pod značkou Dobroty z hor se pustil do výroby specialit i džemů. Právě za ně letos získal 2 zlaté hvězdy na Great Taste Awards! Vždy používá sezónní suroviny s podporou lokálních výrobců, jak jen to jde.

Kavárny a cukrárny

  • Alexandr NagyPražírna a kavárna Black

Je kávový senzorik ze slovenské pražírny s mnohoznačným jménem Black, který dokáže „vycítit“ defekty v kávových zrnech (prý) na 3 kilometry. Věří ve výběrovou kávu, proto spoluzaložil roku 2017 v Bratislavě malý espresso bar. U kavárny to neskončilo a za pár měsíců přibyla logicky pražírna.

  • Šárka BolatzkáCoffee Stylist

Gastronomie ji úplně pohltila (naštěstí nezkonzumovala). Zvlášť téma kávy, kterou ráda ochutnává, připravuje i školí. V Krnově vede rozměry malou kavárnu/cukrárnu/bistro Malé Café, ale působí dál za hranicemi těchto zdí. V Krnově organizuje největší festival výběrové kávy v ČR.

  • Jiří DužárSpoluzakladatel Bohemian Coffee House

Působil více jak 4 roky na newyorské pobočce agentury CzechTourism.V gastrosvětě patří do rodinného projektu, který se specializuje na dovoz, pražení a distribuci speciální kávy, příslušenství pro vaření do domácností i restaurací. Dužárovi hoří vášní pro přípravu výběrových káv.

Víno a vinařství

  • Leona ŠpičanováAutorka projektu VínoPsaní

Před lety při práci ve vinotéce propadla lásce k vínu. Po sommeliérských kurzech a samostudiu se rozhodla podpořit tuzemské vinaře a přiblížit kvalitní česká a moravská vína i ostatním. I když ji víno neživí, s manželem spustila projekt VínoPsaní. Doporučuje a recenzuje vína, příležitostně vede degustace.

  • Michal KuropkaVinař ze Slobodného Vinárstva 

Je na Slovensku známý jako debatér o víně, kterému není cizí ironie, satira a sarkazmus. Je z 5. generace rodiny vinařů a zemědělců. Vína tvoří nízkozásahovým způsobem, výlučně z vlastních hroznů pěstovaných ekologicky. Jsou členy nejstaršího spolku biodynamických zemědělců Rakouska.

  • Kateřina Černádegustátorka a hodnotitelka vín

Absolvovala v Lednici na MZLU obor vinařství a vinohradnictví. Jako hodnotitelka se pravidelně účastní domácích i mezinárodních soutěží vín. Láska k vínu se tak stala její profesí! A tak by to mělo být.

 

Pivnice a pivovary

  • Martin NovákMajitel a sládek Pivovaru Obora

Neváhá a s rodinou a partou lidí, co milují Oboru, jdou vlastní cestou. Obora udává směr v oblasti sourů, kterými dávno přerostla region. Piva jsou autentická, vařená z velké části z lokálních surovin. Vaří spodně i svrchně kvašená piva, nebojí se speciálů, nové pivní styly jsou výzvou, které nedokáže odolat.

  • Kryštof MaternaAutor nejen Pivandru

Knižní Pivandr je zábavné počtení o českých pivovarech a průvodce pro pivní výlety po různých krajích české kotliny. Stojí i za mobilní a webovou aplikací Pivandr, která usnadňuje objevování nových pivovarů a motivuje k výletům po několika krajích i tajuplných pivovarech v Praze.

  • Tadeáš Brožík Degustátor piva

V rodinném projektu PivotekaB.cz v Roudnici nad Labem se zaměřuje hlavně na degustaci piva, při které cílí výhradně na české minipivovary. Snaží se je tak přiblížit laické veřejnosti. Tadeáš plánuje vařit také vlastní pivní speciály. A jeho heslo? Protože je vášnivý sportovec, tvrdí, že pivo chutná nejlíp po kvalitním sportovním výkonu!

Katalog Gourmet

Průvodce po úžasných restauracích, bistrech, kavárnách, vinařstvích a vinotékách, pivnicích a pivovarech jižní Moravy!

Ke stažení
Copyright Centrála cestovního ruchu Jižní Morava, z.s.p.o.

Projekt realizován dle konceptu Gourmet Brno® , jehož autorem je TIC Brno