Každý rok se do podniků po celé jižní Moravě vydává nová skupina hodnotitelů, aby objevila místa, kde vás čekají ty nejzajímavější zážitky. Nejde jen o chuť na talíři – posuzuje se také atmosféra, prostředí a způsob, jakým se podnik dokáže postarat o své hosty. Díky tomu má každý ročník svůj jedinečný otisk a přináší jiný pohled na to, co znamená skutečná kvalita.
18. října 2024 na slavnostním vyhlášení jsme představili podniky, které zaujaly nejvíc a vysloužily si místo v šestém ročníku. Zjistit, kdo patří mezi hvězdy jižní Moravy roku 2024 a třeba objevítš i svůj nový oblíbený podnik.
Po škole pracoval v Anglii, včetně michelinské Galvin at Windows či u francouzské gastrolegendy Pierra Koffmanna. Po návratu do Čech obhájil v Alcronu pod vedením Romana Pauluse michelinskou hvězdu. A roku 2018 s kolegou Pátkem otevřeli The Eatery. Jeho nejznámějším receptem je verze tradiční koprovky.
Žurnalistiku a PR pro cestovní ruch studovala v USA. Cestovatelským a gastronomickým tématům se oddala i na stáži v CBS TV v New Yorku a psala o nich ve slovenských Hospodárskych novinách. Dnes šéfredaktorka magazínů Gurmán na Slovensku, Bar Magazine a Inbar and Restaurant.
Stal se jako zatím jediný Evropan mistrem světa v japonském vaření ve Washoku World Challenge, když vařil v restauraci Yamato. Porotu zaujal tím, že do japonských pokrmů zakomponoval ryze české suroviny jako svatojánské ořechy a nakládané chmelové výhonky coby poctu rodnému kraji.
Zkušenosti navařil v Londýně, Sydney i pražském Aromi, aby pak v rodném Hradci Králové otevřel vlastní podnik a místní gastroscénu dokořenil světovými chutěmi. Veganské kousky, masité i bezmasé jídlo, tradiční suroviny netradiční formou… a jednou měsíčně speciální večeře třeba v duchu streetfood.
Autor postní kuchařky, spolumajitel a šéfkuchař restaurace Sůl a Řepa, která 4. rokem drží Zlatého lva za nej restauraci v ČR. Objevil se v Masterchef Česko a pravidelně ho můžete vidět v Sama doma i v reportážích, novinách a časopisech hlavně díky konceptu zero waste.
Je kuchař srdcem i duší, posledních 8 let vaří na Buchlovsku v penzionu Zikmundov. Fandí lokálním surovinám, rád vaří typická česká jídla v moderním podání. Vaří impulzivně a experimentátorsky, na talíři prý nesmí chybět bylinky a květy. Milovník kávy a ohně – umí si představit vařit jen na něm.
Pracuje pro turistickou oblast Budějovicko a vytváří obsah pro sociální sítě Jižních Čech. V minulosti měl na starosti třeba PR a marketing pro Skiareál Lipno. Je spoluzakladatelem a tvůrcem espresso baru Shots and Sparks v Lipně nad Vltavou, kde pracují s výběrovou kávou a lokálními produkty.
Duo bratislavské rodinné pražírny Diamonds Roastery, které upražilo kdysi svou první dávku na domácím popkornovači. Pak si pořídili opravdové zařízení, absolvovali kurz v Kyjevě a začali lidi edukovat o kávě, pořádat cuppingy… až bylo jasné, že teď už se kávě a pražení musí věnovat na plný úvazek.
Začalo to nenápadně. Donesla na oslavu svůj první čokoládový obláček a byla šťastná, jak všem chutnal. Pustila práci a pustila se do pečení dortů a sestavování sweet barů. Dnes má v Jindřichově Hradci cukrářství Lavendy a pouští se i do slané gastrokapitoly jménem Bistrotéka LaVendy.
Vinař a taky fotograf, filozof, vášnivý diskutér a zakladatel bratislavského festivalu ŽIVÉ VÍNA. Jeho vinařství Hektár v Malých Karpatech produkuje pouze 4 vína – bílé, oranžové, ryšavé a červené. Všechna jsou v kontaktu se slupkami a maximálně autentická. Plus má několik zajímavých nevinných odboček.
Život jí propojují dvě vášně: gastronomie a umění. Během studia hotelové školy se začala hlouběji věnovat vínu, až absolvovala sommelierský kurz. Zkušenosti pilovala v Bratislavě, Trnavě a aktuálně v Kavinu, které unikátně spojuje kávovou a vinnou kulturu. Dávají tu prostor hlavně malým malokarpatským vinařům.
Absolvoval Weinakademie Rust v Rakousku a založil vinařskou školu WSET (The Wine & Spirit Education Trust), první oficiální školu tohoto typu na rodném Slovensku. V roce 2019 prošel program Master of Wine na Institutu Masters of Wine. Víno také distribuuje a sám si den bez pohárku neumí představit.
Specialista na PR a komunikaci města, který se ve volném čase kromě hudby věnuje výpravám za lokálním pivem. Za poslední 4 roky navštívil převážně na kole přes 200 českých pivovarů a po ochutnání všech myslitelných druhů začal vlastní pivo také sám vařit pod výmluvným jménem Váchovar.
Autor nejen knižního Pivandru, zábavného počtení o českých pivovarech a průvodce pro pivní výlety po různých krajích české kotliny. Stojí i za mobilní a webovou aplikací Pivandr, která usnadňuje objevování nových pivovarů a motivuje k výletům po několika krajích i tajuplných pivovarech v Praze.
Do světa sládkování vstoupila studiem VŠ chemicko-technologické v Praze. Většinu zkušeností navařila v Plzeňském Prazdroji. Získala prestižní titul IBD pivního someliéra. Její vytříbený jazyk a porozumění chutím umí tvořit jedinečné pivní zážitky. Oddanost kvalitě a excelenci je patrná v každé její pivní várce.
Gastronaut, majitel kreativního slovenského bistra Coolňa a organizátor food festivalu FEST Cool Piknik na Slovensku v jedné osobě. Cestuje po světě a ochutnává jídlo od michelinských restaurací po street foodové spoty, protože nikdy nevíte, kde objevíte plnotučný kulinární klenot.
Manželské duo, které vyrazilo hodnotit podniky v kategorii Víno a vinařství, kterou jejich vinařství vyhrálo v letech 2021, 2022 a 2023. Jsou (zatím) nejmladší generací rodinného bio organického vinařství, které hýčká osobitá vína z révy zrající na svazích přírodního parku Výhon.
Emisarka z kavárny, kterou vyhledávají milovníci výběrové kávy a dobrot z lokálních surovin. Podávají víno, sýry, paštiky, dezerty… a navrch poetické posezení pod jabloní, v designovém kontejneru a ve stodole. Dvorek zvítězil v kategorii Kavárny a cukrárny v roce 2019, 2021 a 2023.
Průvodce po úžasných restauracích, bistrech, kavárnách, vinařstvích a vinotékách, pivnicích a pivovarech jižní Moravy!
Ke staženíProjekt realizován dle konceptu Gourmet Brno® , jehož autorem je TIC Brno